"Ulkoinen-sisäinen jaottelulla tarkastellaan onko sairaus ulkoisen tekijän aiheuttama vai sisäsyntyinen elimistön häiriöstä johtuva tila"


8-periaatetta

8 periaatetta ovat Ulkoinen-Sisäinen, Kylmä-Kuuma, Xu-Shi sekä Yin-Yang.

Kaikki 4 paria ovat Yinin ja Yangin erotteluja tarkasteltuna rajatulla perspektiivillä.

Ulkoinen-sisäinen : jaottelulla tarkastellaan onko sairaus ulkoisen tekijän aiheuttama vai sisäsyntyinen elimistön häiriöstä johtuva tila.

Kylmä-kuuma : Kylmä-oireita elimistössä ovat kylmänarkuus ja palelu, halu juoda lämmintä, kylmä hiki, kylmä iho ja kirkkaat, vetiset ruumiineritteet.
Kuuman ilmentymiä ovat kuume, runsas hikoilu, sakeat, niukat eritteet, halu juoda kylmää.

Vajavuus ja liiallisuus (Xu-Shi) : Vajavuustilan oireisiin kuuluu yleisesti heikko ääni, väsymys, velttous, haluttomuus ja kivut jotka pitävät hieromisesta. Liiallisuustilaan kuuluu voimakas ääni, levottomuus, kovat kivut jotka eivät siedä hieromista.
Vajavuus-tiloja ovat esimerkiksi Qin, Veren tai Nesteiden vähyys, liiallisuustiloihin kuuluvat ruoan, virtsan ja ulosteen retentiot, Liman tai Veren stagnaatiot tai äkillinen vilustuminen jne.

Yin - Yang : Tämän parin avulla voidaan luoda kokonaiskuva taudin tilaan. Äärimmillään kyseessä ovat Yinin tai Yangin romahtamisen oireet. Yinin romahtamisen oireita ovat runsas hikoilu, kuumat raajat ja iho(Yang eli lämpö karkaa pintaan ja ääreisosiin), unettomuus, tajuttomuus ja jano. Yangin romahtamisen oireisiin kuuluu runsas öljyinen hiki, kylmä iho, sekavuus, ei janontunnetta, kylmänarkuus.