Kotihoito-ohjeet Si-nivel hoidon jälkeen.

Hoidon jälkeen kotihoito-ohjeilla pyritään pitämään lantiossa se tila mikä hoidolla on saavutettu. Vaikka hoidon aikana lantion lukkotilat saadaan avattua, niin lihasmuisti pyrkii vetämään vielä 2-3 päivää kehoa takaisin vinoon asentoon. Tämä väärä kehon lihasmuisti on sitä voimakkaampi mitä kauemmin lantion vino asento on ehtinyt olla. Joillakin lantion lukkotilat on ehtinyt olla jo useamman vuosikymmenen, joten on luonnollista että kehon väärästä asennosta on ehtinyt tulla ihmiselle "normaali" tila. Rento kävely onkin hoidon jälkeen parasta palauttamaan kehon hermotusta ja lihasten synkronista liikettä. Voimakkaampia fyysisiä työ- / urheilusuorituksia taas tulisi hoidon jälkeen välttää ainakin hoitopäivä sekä hoidon jälkeinen päivä.

 

Kotihoito-ohjeet asiakkaalle

Juo hoitopäivänä 2 litraa vettä. Jos hoitosi oli vasta iltapäivällä juo 1 litra, ettei yöuni kuitenkaan häiriinny veden juomisen takia. Juomaveteen voi lisätä myös hyppysellisen merisuolaa mikä tasapainottaa oloa hoidon jälkeen.

Vältä kovaa rasitusta, urheilua, siivousta, raskaita nostoja ja kovia kiertoliikkeitä yms. 2-3 pv ajan hoidon jälkeen. Kävelemässä kuitenkin kannattaa käydä mieluiten jo heti hoitopäivänä ja hoidon jälkeisenä päivänä. Normaali rento kävely on kaikkein parasta, eli ei sauvoja, koiraa tai lastenrattaita mukaan jos voit välttää. Kävelyä siksi, että kehosi on voinut olla vinossa pitkään, jolloin koko kehon rytmiikka ja nivelten kineettinen ketju on häiriintynyt. Kävely palauttaa kehon luonnollisen rytmiikan.

Nouse tuolilta, sohvalta, sängystä, autosta yms. aina paino tasaisesti molemmilla jaloilla 50% vasemmalla 50% oikealla jalalla. Vältä myös tukeutumasta käsilläsi polviin nousemisen aikana, koska tämä opettaa selkälihaksesi aktivoitumaan väärässä järjestyksessä. Pidä katseesi koko ylösnousemisen ajan kiinni horisontissa, ei lattiassa kuten usein on tapana. Samat ohjeet pätevät sekä istumasta noustessa että käydessä istumaan. Tämä tyyli nousta ja käydä istumaan sopii kaikille ihmisille ja siitä olisi hyvä tehdä tapa vaikka loppuelämäksi. Usein menee 2-3 viikkoa, että vanhan toimintamallin saa muutettua toiseksi, mutta muistuttamalla itseään joka kerta ylös noustessa näistä yllämainituista kohdista se on mahdollista. Toimintamallin muuttaminen kannattaa ja nivelesi sekä selkäsi kiittävät sinua pitkässä juoksussa.

Toinen asia mitä kannattaa välttää parhaansa mukaan on jalkojen ristiin laittaminen istuessa. Tämä tapa kertoo väärästä lonkkanivelen asennosta, ja istuminen jalat ristissä tekee olon näennäisesti mukavaksi, mutta samalla ylläpitää lonkkanivelen virheasentoa. Myöskin sukkien ja kenkien jalkaan laittaminen olisi hyvä suorittaa niin, etteivät jalat mene ristiin toistensa päälle. Eli laitatpa sitten kengät jalkaan istuen tai seisten niin pyri vetämään polvea suoraan rintaan päin. Tämä on samalla hyvä venytys ristiselkään ja kertoo itsessään jo selän kunnosta paljon.

Vältä kantamasta toispuoleisesti esim. ostoskassia / käsilaukkua. Ostokset kannattaa pakata kahteen kassiin ja kantaa molemmissa käsissä tasapainon vuoksi. Reppu on erittäin hyvä lantion tasapainon kannalta tavaroiden kantamiseen.

Autoon kannattaa mennä takapuoli edellä istumaan ja kääntäen jalat polvet yhdessä jalkatilaan, eli samalla tavalla kuin talvella ensin koputetaan lumet pois kengistä. Sama käänteisesti autosta poistullessa, eli polvet yhdessä jalat autosta pois, jolloin pääset nousemaan painopiste tasaisesti molemmilla jaloilla.